tőzsde

Lehetséges -e a banki kamatnál magasabb hozam elérése?
A tőzsdén nem ritka a 100 %-os éves hozam elérése sem.
Természetesen a tőzsdén sem adják "ingyen" a pénzt, hosszú út vezet ahhoz, hogy a piac váljon a fő bevételi forrássá.
Miként tudom a kereskedési
tőkémet megvédeni?
Az első és legfontosabb lépés, hogy megtanuljuk tőkénket megvédeni, ez fontosabb mint a hozam realizálása. Szerencsére számos olyan eszköz létezik, amellyel nem csak, hogy minimalizálhatja a kockázatot, de még a profitot is bebiztosíthatja.
Léteznek -e működő stratégiák?
Hogyan induljak el?
Számos ismert és kevésbé ismert stratégia alapján kereskednek a traderek.
Talán a legfontosabb és legnehezebb is mentálisan helytállni és az előre meghatározott szabályok szerint cselekedni.
Irán is olajba mártja kardját
2012. február 21. kedd, 10:19
A nukleáris programjaikat titokban tartó államok közül Irán egy olyan eszközzel is rendelkezik, mely hatásosabb fegyvernek bizonyulhat, ez pedig nem más, mint az olaj. Ebben az igen kockázatos játékban mindkét fél hatalmas árat fizethet annak érdekében, hogy megkapja azt, amit követel.

Amerikai már egy ideje olaj-, és pénzügyi vonatkozású szankciókkal sújtja az országot, az EU olaj-embargója pedig júniusban fogja majd igazán éreztetni hatását. Irán közben azzal fenyegetőzik, hogy már ezt megelőzően beszünteti hat európai országba irányuló olajszállítását. Az EU azért vár hat hónapot az embargóval, hogy többek között Görögország, Spanyolország és Olaszország még időben új beszállítót találjon. Ezek a szankciók, illetve az olajszállítás beszüntetése mindkét fél számára hatalmas áldozatokat fog követelni.

A feszültség napról napra nő és az idegesség már a piacokon is érezhető. A brent típusú nyersolaj hordónkénti ára 120 dollárra drágult, és várhatóan tovább fog emelkedni, amennyiben elharapódzik a helyzet. Ha Izrael megtámadja Irán nukleáris létesítményeit, és az utóbbi is beváltja fenyegetését és lezárja a Hormuzi-szorost, akkor majdnem biztosak lehetünk abban, hogy az olaj ára áttöri a korábbi 147 dolláros rekordot. Ez pusztító hatással lenne a világgazdaságra, és ezzel Irán is tisztában van.

Ha a világ negyedik legnagyobb olajexportőrét kizárják a piacról, akkor a sarat az OPEC államoknak kell majd elvinniük, ami az ellátás és az árstabilitás fenntartását illeti. Szaúd-Arábia, Irán másik nagy ellensége már ígéretet is tett rá, hogy pótolni fogja a kiesést. A vásárlók sora már Rijádba és más golf-államokba zarándokolt, hogy megtárgyalják az új szállítási feltételeket.

Jelenleg alig van enyhítő tényező, mely fékezné az olajra nehezedő árnyomást. A líbiai olajszállítás a vártnál gyorsabban kapcsolódott vissza az ellátási láncba, Kína gazdasági növekedése – ennél fogva olajkereslete – is lassulni látszik, míg több euró-állam is már a recesszió határán imbolyog. Ezek a tényezők azonban még együttesen sem tudják ellensúlyozni a várható árnövekedést, amennyiben a világ olajtermelésének 20 százaléka nem tud kijutni az öbölből. Ha Irán beváltja fenyegetését és lezárja a Hormuzi-szorost, akkor a térségbeli termelők tartályhajóinak biztosítási költsége is az egekbe szökhet, a környék elkerüléséhez pedig nagyobb utat kell majd megtennie az olajnak a piacra jutáshoz, és természetesen az újabb közel-keleti konfliktustól való félelem is tovább növeli az árat.

Egyelőre azonban sem Kína, sem Japán, de India és Dél-Korea sem hajlandó beszállni az USA és az EU által kezdeményezett olaj szankcióba. Sőt, az előbbiek akár növelhetik is a felvásárlást, tekintve, hogy Irán az olajár leszállítására fog kényszerülni, vagy akár cserekereskedelemre, olyan nyersanyagokkal, melyekhez az ország nehezen tud hozzájutni, a kereskedelmi finanszírozást sújtó amerikai intézkedések miatt.

Amerika és az EU ettől függetlenül szilárdan kiállnak a szankciók mellett, az olajárra és az ellátásra gyakorolt kedvezőtlen hatások ellenére is. Irán pedig tapodtat sem enged, ami nukleáris programjának nyilvánosságra hozását illeti, még ha ez gazdaságának és valutájának is beláthatatlan károkat okoz. A szembenálló felek látszólag az olajat választották fegyverként, így a konfliktusnak egyelőre nem is lehet nagyobb a tétje.Forrás: FxPro Financial Services Ltd.
Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07)
Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikácios célra készült... (további részletek)
Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek... (további részletek)